Publicaciones

2023/2024

Modulation of the Aromatic Profile of Verdejo Wine through Sequential Inoculation of Wickerhamomyces anomalus and Saccharomyces cerevisiae

Lorena López Enríquez
López-Enríquez, L., Vila-Crespo, J., Rodríguez-Nogales, J. M., Fernández-Fernández, E., & Ruipérez, V. (2023). Modulation of the Aromatic Profile of Verdejo Wine through Sequential Inoculation of Wickerhamomyces anomalus and Saccharomyces cerevisiae. Fermentation, 9(11), 977. https://doi.org/10.3390/fermentation9110977

Non-Saccharomyces Yeasts from Organic Vineyards as Spontaneous Fermentation Agents

Lorena López Enríquez
López-Enríquez, L., Vila-Crespo, J., Rodríguez-Nogales, J. M., Fernández-Fernández, E., & Ruipérez, V. (2023). Non-Saccharomyces Yeasts from Organic Vineyards as Spontaneous Fermentation Agents. Foods, 12(19), 3644. https://doi.org/10.3390/foods12193644

Impact of pre-veraison cluster treatments with nordihydroguaiaretic acid on the composition of Verdejo grapes

Marie Azuara Mora

2022/2023

López-Enríquez L, Vila-Crespo J, Rodríguez-Nogales JM, Fernández-Fernández E, Ruipérez V. Screening and enzymatic evaluation of Saccharomyces cerevisiae populations from spontaneous fermentation of organic Verdejo wines. Foods. 2022; 11(21):3448. https://doi.org/10.3390/foods11213448.

Lorena López Enríquez

2021/2022

Efectos del estado hídrico y de la clorosis férrica del viñedo sobre la composición del vino Tempranillo. (Tierras Agricultura)

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

Volatile composition and sensory properties of wines from vineyards affected by iron chlorosis (Food Chemistry)

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

Assessment of grape volatile composition using fluorescence indices of leaves in vineyards affected by iron chlorosis. (Scientia Agricola)

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

Niveles moderados de deficiencia de hierro en el viñedo pueden afectar positivamente al perfil volátil y a la calidad sensorial del vino. (La Semana Vitivinícola)

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

2020/2021

Tercer artículo aceptado en revista de impacto

SAMANTA PRAT GARCÍA

2019/2020

Improvement of wine volatile composition through foliar nitrogen applications to ‘Cabernet Sauvignon’ grapevines in a warm climate

Marioli Alejandra Carrasco Quiroz
Chilean journal of agricultural research. doi:10.4067/S0718-58392018000200216

Artículo en Journal of the Science of Food and Agriculture

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

Artículo para la revista de divulgación vitivinícola ENEO

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

envio articulo: CHARACTERIZATION OF ANTHOCYANINS AND ANTHOCYANIN-DERIVATIVES IN RED WINES DURING AGEING IN CUSTOM OXYGENATION OAK WOOD BARRELS

SAMANTA PRAT GARCÍA
Se ha enviado el tercer artículo que formará parte de la tesis y que lleva por nombre: CHARACTERIZATION OF ANTHOCYANINS AND ANTHOCYANIN-DERIVATIVES IN RED WINES DURING AGEING IN CUSTOM OXYGENATION OAK WOOD BARRELS a la revista indexada Food Chemistry

2018/2019

Aroma composition of Tempranillo grapes as affected by iron deficiency chlorosis and vine water status

RAMÓN SÁNCHEZ ALONSO

publicación primer articulo en revista indexada

SAMANTA PRAT GARCÍA

2015/2016

Efectos del tipo de riego por goteo (tradicional y deshidratación parcial de raíces) en la calidad y la producción de uva del cv. Cabernet Sauvignon (

ALEJANDRO VICENTE CASTRO
Divulgación de la comunicación presentada en el congreso de los Grupos de Investigación Enológica-GIENOL, en Madrid (2013)

Manejo del riego y control de rendimiento del viñedo en un marco de limitación hídrica y cambio climático. Aplicación en la variedad Verdejo (Vitis vi

ALEJANDRO VICENTE CASTRO
Jesús Yuste y Alejandro Vicente